Bingo

Bijna iedereen kent het spel Bingo wel en heeft het één of meerdere keren gespeeld. Niet zo gek natuurlijk als je bedenkt dat het spel al jarenlang bestaat en makkelijk te spelen is.

Bingo is een afgeleid spel van het Lotto spel dat al sinds 1530 in Italië gespeeld werd. In 1920 werd in Amerika Bingo gespeeld onder de naam Beano, waar de naam Bingo later weer van is afgeleid. Beano heeft te maken met de bonen waarmee de nummers op het formulier werden afgedekt. In Nederland wordt het spel Bingo ook wel eens abusievelijk Kienen genoemd. Toch zijn dit twee verschillende spellen.

Hoe wordt bingo gespeeld

"Bingo is een eeuwenoud kansspel en geniet tegenwoordig ook online veel populariteit"

“Bingo is een eeuwenoud kansspel en geniet tegenwoordig ook online veel populariteit”

Bingo wordt gespeeld met meerdere spelers waarbij elke speler een eigen formulier met getallen heeft. Dit formulier wordt voordat het spel begint gekocht. Op het formulier staat een raster van 5×5 vakjes waarin willekeurige getallen van 1-75 staan. Een sheet bestaat uit 24 getallen, in het middelste vakje staat geen getal en boven alle kolommen staat de letters van het woord BINGO. Elk getal komt maar één keer voor op de kaart en per kolom staan de getallen ongesorteerd.

Meestal wordt Bingo op de volgende manier gespeeld: De spelleider neemt één voor één een bal met een getal er op en noemt dit getal. De spelers kruisen het getal op hun bingokaart af, als het omgeroepen getal op de kaart staat. Degene die het eerst alle getallen heeft aangekruist roept “Bingo” en wint een prijs. Soms worden er meerdere rondes gespeeld, of wordt er afgesproken dat degene die als eerste een horizontale of verticale rij heeft weggestreept iets wint.

In de meeste gevallen kan je zelf bepalen hoeveel bingokaarten je per ronde koopt. Vaak wordt er gebruik gemaakt van een afscheurblok met op elk vel drie kaarten. De meeste speler kiezen dan ook voor één vel met deze drie kaarten er op, omdat je dan alle getallen hebt, op drie cijfers na.

Bingo varianten

Van het Bingospel zijn ook weer een aantal afgeleiden gemaakt. De meest bekende is misschien wel auto bingo. Het is de bedoeling om onderweg in de auto, naar vakantie bijvoorbeeld, zo veel mogelijk dingen te spotten die op de lijst staan. Bijvoorbeeld vogels, een rode auto of een trein. Als alles van de lijst gevonden is wordt ook “bingo!” geroepen en krijgt de winnaar een klein prijsje. En zo wordt de autorit gelijk een stuk prettiger voor zowel ouders als kinderen.

Ook leuk is Bullshitbingo. Spelers schrijven dan een aantal woorden of zinnen op die ze bij een vergadering of andere bijeenkomst verwachten te horen. Zodra deze woorden of zinnen daadwerkelijk zijn uitgesproken mag je ze wegstrepen. De eerste die al zijn termen heeft kunnen wegstrepen heeft gewonnen.

Online bingo

Ook heel populair tegenwoordig is online bingo. Online bingo spelen kan bij speciale bingorooms op internet. Je neemt het dan op tegen spelers van over de hele wereld. Het leuke van online bingo is dat je kunt chatten met de andere spelers en dat je kunt instellen dat je nummers automatisch worden weggestreept. Zo vergroot je jouw kans dus om te winnen. Prijzen die je met online bingo kunt winnen zijn vaak veel hoger dan met bingo in het echt. Online spelen namelijk veel meer spelers mee en kun je makkelijker een groot aantal kaarten tegelijk spelen. Bingo om geld spelen kun je dus het beste doen op internet.