Wanneer kunnen we in Nederland legaal online gokken?

Het korte antwoord op die vraag is heel eenvoudig: 1 januari 2015. De volledige situatie is echter heel wat ingewikkelder dan dat.

Huidige situatie op het gebied van online gokken in Nederland

Momenteel gokken er ongeveer 800.000 Nederlanders regelmatig online, dus het is vanzelfsprekend dat er nood is aan een wet die online gokken reguleert. Op die manier kunnen de vele goksites beter gecontroleerd worden en krijgt de overheid een beter inzicht in het spelgedrag van de Nederlanders. Dit kan handig zijn, bijvoorbeeld om gokverslaving op een meer efficiënte manier aan te pakken. Verder zou die nieuwe wet er ook voor zorgen dat goksites  – die vanaf dan echte legale bedrijven zijn – gewoon belasting moeten betalen. Het spreekt dus voor zich dat een legalisering en regulering van online gokken een goede zaak is voor Nederland.

Momenteel bevindt Nederland zich echter in een soort overgangsfase. Iedereen is er van overtuigd dat de wet er moet komen, maar het duurt natuurlijk wel even voor zo’n belangrijk wetsvoorstel is nagekeken, aangepast, verbeterd en opnieuw nagekeken, zodat de regulering van goksites vanaf het begin vlot kan verlopen. Het doel is om deze nieuwe wet te laten ingaan op 1 januari 2015. De wet zal inhouden dat goksites zich kandidaat kunnen stellen voor een licentie die hen in staat zal stellen legaal kansspelen aan te bieden. De goksites kunnen dan op hun website tonen dat ze gecertificeerd zijn en dat ze gecontroleerd worden door de overheid, waardoor de speler weet dat hij bij een betrouwbare goksite speelt. Men verwacht dat deze vergunningen in de eerste maanden van 2015 met mondjesmaat zullen worden uitgereikt en wellicht zal het even duren voor je als gokker een groot aanbod van legale goksites hebt. Het is immers geen klein werk om een grote hoeveelheid websites grondig te controleren.

Conclusie

Online gokken is momenteel dus nog illegaal in Nederland, maar we weten dat het vanaf 1 januari 2015 waarschijnlijk legaal zal worden. Om die reden zijn er veel goksites die zeggen dat ze aan alle voorwaarden van de nieuwe wet voldoen, terwijl die nieuwe wet eigenlijk nog niet bestaat. Deze goksites kunnen dus wel zeggen dat ze “legaal” zijn, maar eigenlijk is dat volledig onmogelijk: alle online gokactiviteit in Nederland is op dit moment in principe illegaal. Dat houdt de eigenzinnige Nederlandse gokker natuurlijk niet tegen en de kans dat er gerechtelijke gevolgen vast hangen aan een partijtje online poker of Blackjack zijn natuurlijk erg klein. Dat wil echter niet zeggen dat je zomaar illegaal kan gokken zonder dat er risico’s aan verbonden zijn. De websites waarop je momenteel online kan gokken, zijn immers op geen enkele manier gereguleerd. Er zijn verschillende websites die niet te vertrouwen zijn en waar je maar beter wegblijft. Bovendien kunnen die websites  – die illegale online gokspelen aanbieden – wel degelijk vervolgd worden. De overheid kan beslissen deze websites offline te halen of te blokkeren en wanneer je dan net veel geld op je account van die website hebt staan, ben je dat waarschijnlijk kwijt. Alles samen lijkt het dus beter nog even te wachten totdat legaal online gokken in Nederland echt kan.